Prenotimi i kapaciteteve të gazit natyror të Gazsjellësit TAP për tregun shqiptar për 10 vitet e ardhshme do të jetë në fokusin e dy kompanive shtetërore të naftës dhe gazit, “Albpetrol” dhe “Albgaz”.

Drejtuesit e të dy këtyre kompanive zhvilluar një takim në mjediset e “Albpetrol”, sh.a ku u dakordësua nisja e procedurës “Market Test”, e cila nënkupton prenotimin e kapaciteteve të gazit natyror të Gazsjellësit TAP për tregun shqiptar për periudhën 2020 – 2030.

“Market Test”, bën të mundur sigurimin e volumeve të gazit për tregun shqiptar, të paktën 1.7 miliard metër kub në vit, si për atë rezidencial-familjar, si atë industrial për ndërmarrjet shqiptare. Gjithashtu, sipas një njoftimi të “Albpetrol”, përdorimi i gazit është i rëndësishëm edhe për tregun strategjik të prodhimit të energjisë elektrike, siç është TEC-i i Vlorës apo ai i Korçës. Megjithatë, mbetet e paqartë nëse realizimi i këtij të fundit është ende në diskutim, përsa kohë Ministria e Mjedisit dhe Turizmit anuloi lejen mjedisore, duke deklaruar se nuk përmbushte standardet.

Ndërkaq, sa i takon Termocentralit të Vlorës, lidhja e tij me rrjetin e gazit është konsideruar nga ekspertët si e vetmja zgjidhje për ta aktivizuar këtë vepër energjetike, e cila që nga ndërtimi i saj nuk është vënë asnjëherë në punë për shkak të defektit në sistemin e ftohjes. Vënia në funksion e veprës është menduar të realizohet përmes një partneriteti publik-privat, por pas hapjes së procedurës në janar të këtij viti, aktualisht procedurat janë pezulluar. Ndërkohë, deri tani shteti shqiptar ka paguar 65 milionë euro, nga 80 milionë që janë marrë kredi për të në vitin 2004, ndonëse objekti nuk ka punuar asnjë ditë./shqiptarja

The post Nis testimi i tregut nga kompanitë shqiptare për gazin nga TAP appeared first on Epoka e Re.