FMN jep këshillat e fundit: Taksoni të pasurit që të shpëtoni nga borxhet

Vendet duhet të marrin në konsideratë rritjen e taksave mbi të pasurit për të zvogëluar borxhet kombëtare pasi të marrin veten nga pasojat ekonomike të pandemisë, tha Fondi Monetar Ndërkombëtar të martën. FMN bëri atë dhe sugjerime të tjera të politikave në Outlook-in e tij më të fundit Ekonomik Botëror, i cili rishikoi parashikimin e tij global për këtë vit pasi ekonomitë e përparuara u rikuperuan mirë në tremujorët e dytë dhe të tretë nga bllokimi.

FMN tha se zona e euros, për shembull, tani është vendosur të tkurret me 8.3 përqind – ende një përmirësim nga parashikimi i qershorit prej 10.2 përqind negativ. Shtetet e Bashkuara janë në rrugën e zhvillimit negativ prej 4.3 përqind, më mirë sesa tkurrja prej 8 përqind që fondi me bazë në Uashington kishte pritur.

Masat e fundit të kontrollit kundër rritjes së normave të infeksionit, megjithatë, po zvarrisin rimëkëmbjen dhe do të shtyjnë rikthimin e parashikuar të vitit të ardhshëm. Ekonomia e SHBA duhet të rritet me 3.1 përqind në 2021, më poshtë nga parashikimi i qershorit prej 4.5 përqind, tha FMN. Zona e euros tani është vendosur të rritet me 5.2 përqind vitin e ardhshëm, në vend të 6 përqind.

Qeveritë duhet të mbajnë shpenzimet për iniciativa që promovojnë rritje afatgjatë, të tilla si “infrastruktura me kthim të lartë” që shkurton karburantet fosile, shtoi fondi. Paratë publike duhet gjithashtu të derdhen në kujdesin shëndetësor dhe arsimin.

Gjetja e ekuilibrit midis shpenzimeve publike dhe rritjes së borxhit do të provojë sfidë, tha FMN, duke sugjeruar që shtetet të gjejnë rrjedha të reja të të ardhurave përmes taksave.

“Qeveritë mund të kenë nevojë të marrin në konsideratë ngritjen e taksave progresive për individë më të pasur”, tha raporti, duke sugjeruar gjithashtu rritje me të ardhura më të larta, prona të nivelit të lartë, fitime kapitale dhe pasuri.

Lufta ndaj mashtrimit të taksave dhe një taksë dixhitale globale do të sjellë gjithashtu më shumë para, shtoi ajo.