UEFA e kundërshton nismën për krijimin e Superligës Evropiane


Futboll


Gazeta Express

21/10/2020 13:36

Ditën e djeshme “Sky Sport UK” zbuloi se me një nismë të mbështetur edhe nga FIFA, kanë nisur negociatat me disa klube, për krijimin e Premier League-s Europiane, një kompeticion që do të përbëhej nga skuadra të 5 ligave kryesore të kontinentit të vjetër.

Sipas medias prestigjoze, negociatat kanë nisur fillimisht
me Liverpooin e Manchester United, ndërsa synimi është krijimi i një lige prej
18 ekipesh, që do të gjeneronte të ardhura të shumta për pjesëmarrësit.

Megjithatë i menjëhershëm ka qenë edhe reagimi i UEFA-s,
nëpërmjet presidentit të saj Alexander Ceferin, i cili u shpreh plotësisht
kundër kësaj nisme, duke theksuar se shkel parimet e qeverisë europiane të
futbollit.

“E kemi theksuar vazhdimisht se jemi kundër idesë së
krijimit të një Super Lige Europiane. Parimet e solidaritetit dhe të
konkurrencës së hapur për të gjithë, janë të panegociueshme dhe pikërisht kjo
është ajo që e bën futbollin europian të funksionojë dhe e bën Ligën e
Kampionëve garën më të mirë në botë. UEFA dhe klubet impenjohen për të
përmirësuar këtë forcë që kemi në dorë dhe jo ta minojmë me një Super Ligë që
do të ishte e mërzitshme”, u shpreh Ceferin.

Në të njëjtën linjë me kreun e UEFA-s, madje edhe më i
ashpër ishte edhe presidenti i La Ligës, Javier Tebas, i cili e quajti këtë si
një ‘ide e lindur nga një mendje injorante”, që nuk ka aspak njohuri mbi
funksionimin e këtij tregu.

“Autorët e kësaj ideje, nëse ekziston vërtetë një e tillë,
jo vetëm tregojnë injorancë totale mbi organizimin dhe traditën e futbollit
europian e botëror, por një injorancë totale edhe mbi tregun e të drejtave
televizive. Një projekt i tillë do të thotë dëm serioz ekonomik për vetë
organizatorët dhe ata që e financojnë. Me siguri kjo ide ka lindur në ndonjë
bar kafe, në orën 5 të mëngjesit, pasi e shoh si janë bërë llogaritë”, u shpreh
Tebas.