Industria e karburanteve fosile përfiton 11 milion dollarë çdo minutë nga subvencionet, sipas analizës së Fondit Monetar Ndërkombëtar.

FMN zbuloi se prodhimi dhe djegia e qymyrit, naftës dhe gazit u subvencionua me 5.9 trilion dollarë në vitin 2020, me një vend të vetëm që nuk i çmoi të gjitha karburantet e tij sa duhet për të pasqyruar furnizimin e tyre të plotë dhe kostot mjedisore. Ekspertët thanë se subvencionet ishin “duke i shtuar benzinë ​​zjarrit” të krizës klimatike, në një kohë kur reduktimet e shpejta të emetimeve të karbonit ishin urgjentisht të nevojshme.

Subvencionet e qarta që ulën çmimet e karburantit përbënin 8% të totalit dhe zbritjet e taksave 6% të tjera. Faktorët më të mëdhenj ishin dështimi për t’i bërë ndotësit të paguajnë për vdekjet dhe shëndetin e dobët të shkaktuar nga ndotja e ajrit (42%) dhe për valët e nxehtësisë dhe ndikimet e tjera të ngrohjes globale (29%).

Vendosja e çmimeve të karburanteve fosile që pasqyrojnë koston e tyre të vërtetë do të ulte emetimet globale të CO2 me mbi një të tretën, thanë analistët e FMN -së. Ky do të ishte një hap i madh drejt arritjes së objektivit të rënë dakord ndërkombëtarisht. Mbajtja e këtij objektivi brenda mundësive është një qëllim kryesor i samitit të OKB -së për klimën në nëntor.

Pajtimi i rregullave për tregjet e karbonit, të cilat mundësojnë çmimin e duhur të ndotjes, është një tjetër synim i Cop26. “Reforma e çmimit të karburantit fosil nuk mund të jetë më e afërt”, thanë studiuesit e FMN -së. Përfundimi i subvencioneve të karburanteve fosile gjithashtu do të parandalonte gati një milion vdekje në vit nga ajri i ndotur dhe do të nxirrte triliona dollarë për qeveritë, thanë ata.

“Do të kishte përfitime të mëdha nga reforma, kështu që ka një sasi të madhe në lojë,” tha Ian Parry, autori kryesor i raportit të FMN. “Disa vende ngurrojnë të rrisin çmimet e energjisë sepse mendojnë se kjo do të dëmtojë të varfërit. Por mbajtja poshtë e çmimeve të karburanteve fosile është një mënyrë shumë joefikase për të ndihmuar të varfërit, sepse shumica e përfitimeve u takojnë familjeve më të pasura. Do të ishte më mirë të synoni burimet drejt ndihmës së drejtpërdrejtë të njerëzve të varfër dhe të cenueshëm. ”

Me 50 vende të angazhuara për zero emetime deri në mesin e shekullit dhe më shumë se 60 skema të çmimeve të karbonit në të gjithë botën, ka disa shenja inkurajuese, Parry tha: “Por ne ende po gërvishtim sipërfaqen me të vërtetë, dhe ka një rrugë të tmerrshme të gjatë për të shkuar. ”

G20 ra dakord në 2009 për të hequr gradualisht subvencionet “joefikase” të karburanteve fosile dhe në 2016, G7 caktoi një afat deri në vitin 2025, por pak përparim është bërë. Në korrik, një raport tregoi se vendet e G20 kishin subvencionuar karburantet fosile me triliona dollarë që nga viti 2015, vit kur u arrit marrëveshja e Parisit për klimën.

“Për të stabilizuar temperaturat globale ne duhet urgjentisht të largohemi nga karburantet fosile në vend që të shtojmë karburant në zjarr,” tha Mike Coffin, analist i lartë në bankën e Carbon Tracker. “Është kritike që qeveritë të ndalojnë së mbështeturi një industri që është në rënie dhe të kërkojnë të përshpejtojnë tranzicionin e energjisë me karbon të ulët dhe të ardhmen tonë.

“Si mikpritëse e Cop26, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar mund të luajë një rol udhëheqës të rëndësishëm global duke përfunduar të gjitha subvencionet për karburantet fosile, si dhe duke ndaluar raundet e reja të licencimit të Detit të Veriut,” tha ai. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) tha në maj se zhvillimi i fushave të reja të naftës dhe gazit duhet të ndalet këtë vit për të përmbushur objektivat klimatike.

Raporti gjithëpërfshirës i FMN-së zbuloi se çmimet ishin të paktën 50% nën kostot e tyre të vërteta për 99% të qymyrit, 52% të naftës dhe 47% të gazit natyror në vitin 2020. Pesë vende ishin përgjegjëse për dy të tretat e subvencioneve: Kina, SHBA, Rusia, India dhe Japonia. Pa veprime, subvencionet do të rriten në 6.4 trilion dollarë në 2025, tha FMN.

Çmimet e duhura për lëndët djegëse fosile do të ulnin emetimet, për shembull, duke inkurajuar prodhuesit e energjisë elektrike të kalojnë nga qymyri në energji të rinovueshme dhe duke i bërë makinat elektrike një mundësi edhe më të lirë për shoferët. Bashkëpunimi ndërkombëtar është i rëndësishëm, tha Parry, për të shuar frikën se vendet mund të humbasin konkurrencën nëse çmimet e tyre të karburantit fosil ishin më të larta.

“Raporti i FMN -së është një lexim i kthjellët, duke treguar një nga defektet kryesore të ekonomisë globale,” tha Maria Pastukhova. “Udhërrëfyesi zero-zero i IEA-së parashikon që 5 trilionë dollarë janë të nevojshëm deri në vitin 2030 për ta vënë botën në rrugën drejt një bote të sigurt për klimën. Është çmenduri të kuptosh se ndryshimi i nevojshëm mund të fillojë të ndodhë tani, nëse jo për ngatërrimin e qeverive me industrinë e karburanteve fosile në kaq shumë ekonomi të mëdha. ”