Uluni në gjunjë edhe para fillimit të ndeshjeve ose lëreni mënjanë këtë gjest, një qëndrim simbolik kundër të gjitha formave të racizmit. Klubet e Premier League e diskutuan në një takim të fundit dhe linja që u shfaq shkon kundër trendit në krahasim me atë që ka ndodhur në dy vitet e fundit.

E premte 5 gusht, dita e ndeshjes së parë të kampionatit anglez (Arsenali do të jetë në skenë në Selhurst Park kundër Crystal Palace), do të kuptohet shumë nga linja e adoptuar nga klubet dhe si do të jenë reagimet e lojtarëve.

Genufleksioni që shkaktoi kaq shumë diskutime – veçanërisht me rastin e ndeshjeve të kombëtares italiane në Kampionatin Evropian për pozicionin e lëkundur dhe lirinë e zgjedhjes që u la lojtarëve të Azzurrit – u krye për herë të parë në vitin 2016 nga ish qendërmbrojtësi i NFL-së amerikane, Colin Kaepernick dhe u rikthye kur yjet e tjerë të mëdhenj të botës së sportit si Lewis Hamilton e zbatuan atë pas vdekjes së George Floyd në Shtetet e Bashkuara (i vrarë nga një polic).

Çfarë fshihet pas atij rituali që karakterizoi sezonin 2020-2021? Është referenca për lëvizjen Black Lives Matter, e cila, sipas opinionit më të përhapur aktualisht midis klubeve të turneut nëpër Kanal, ka humbur rëndësinë e saj. Një qëndrim i zbrazur nga kuptimi i tij origjinal, i cili është bërë aq i zakonshëm sa kalon pa u vënë re dhe gjithashtu zvogëlon ngarkesën dhe fuqinë e mesazhit të lidhur me atë gjest.

Cila mund të jetë zgjidhja alternative? Në thelb ekzistojnë dy opsione: e para është të sigurohet që gjunjëzimi para fillimit të mbetet një ritual i rezervuar për ndeshjet që transmetohen drejtpërdrejt në TV, në mënyrë që të sigurohet shikueshmëria maksimale e mundshme; e dyta është që ju të vendosni se çfarë të bëni herë pas here në ditët para garës.

Pavarësisht linjës që do të shfaqet, ka një klub të Premier League që ka përsëritur qëndrimin e tij: Bournemouth nuk do të zhgënjejë sepse ata besojnë se nisma tani ka “ecur në rrjedhën e saj” në krahasim me atë kur – në 2020 – lojtarët e ‘Aston Villa dhe Sheffield United e ekspozuan atë për herë të parë në ligë dhe më pas në sezonin e ardhshëm u bë simbol i unitetit kundër të gjitha formave të racizmit.