Shoqata e Futbollit po punon me Premier Ligën dhe Ligën Angleze të Futbollit për të kufizuar blerjet e klubeve përmes borxheve. Kështu ka thënë shefi ekzekutiv i FA, Mark Bullingham.

“Gjëja për t’u parë në strukturat e ardhshme të pronësisë është se si strukturohet borxhi për të blerë një klub dhe për t’u siguruar që ka mjaft siguri rreth tij,” shpjegoi Bullingham.

Është e rëndësishme dhe që klubet të jenë të qëndrueshme dhe të sigurta për të ecur përpara. Është diçka që ne po e vëzhgojmë nga afër dhe e di që edhe ligat po e bëjnë këtë, për t’u siguruar që e gjithë zona të eksplorohet në çdo model të ri pronësie që vazhdon.”

Synimi është të vendoset një kufi në paratë që një pronar potencial mund të marrë hua kundrejt aseteve të një klubi. Nëse një rregull i tillë do të ishte në fuqi 17 vjet më parë, ai mund të kishte penguar familjen Glazer të blente Manchester United. Blerja e Djajve të Kuq me një hua të siguruar nga asetet e klubit gjeneroi mbi 1.5 miliardë paund interes.

Ndërkohë Bullingham dhe FA vazhdojnë të luftojnë për një rregullator të pavarur për futbollin anglez. “Ne mendojmë se mund t’i ofrojmë qeverisë një argument vërtet të fortë se si ai rregullator mund të ulet përkrah FA,” tha Bullingham.

Unë mendoj se ju i shihni përfitimet që mund të sjellim dhe ne mund t’i ndërthurim ato me aspektet rregullatore që bëjmë, por të gjithë duhet të kenë një shkallë të madhe pavarësie. Pra, ka ende shumë punë për të bërë dhe do të jetë në dorën e qeverisë që të vendosë”.