Manchester City është ende nën hetim nga Premier League për shkelje të pretenduara të Fair Play Financiar të ligës angleze. Kjo u konfirmua nga CEO i Premier League Richard Masters, siç raportohet nga The Times.

Hetimet e Premierligës, si dhe të UEFA-s (që përfunduan vetëm me gjobë për kompaninë angleze pas pranimit të apelit në CAS kundër përjashtimit fillestar nga kupat e vendosur nga federata kontinentale e futbollit), lindën. nga informacionet e rrjedhura nga “Der Spiegel”, dhe që rrjedhin nga një sërë emailesh private nga klubi dhe të përgjuara me aktivitete hakerimi.

Një hetim që Premier League filloi në dhjetor 2018. Përditësimi i fundit për këtë çështje erdhi në korrik të një viti më parë, kur City humbi një apel kundër hetimit. Lord Justice Males, një nga tre gjyqtarët që hodhën poshtë ankesën e klubit, komentoi mbi kohën e tepërt që ka kaluar që kur Premier League nisi hetimet e saj:

“Ky është një hetim që filloi në dhjetor 2018. Është befasuese dhe një çështje i shqetësimit legjitim publik, se është bërë kaq pak përparim pas dy vitesh e gjysmë – kohë gjatë së cilës, mund të shihet, klubi u kurorëzua dy herë kampion i Premier League”.

Historia daton në vitin 2014, kur City u gjobit me 20 milionë euro nga federata europiane, së bashku me ndalimin e transfertave, për shkelje të FPF-së, një dënim i pranuar nga kompania me pranimin e fajit.

Megjithatë, në vitin 2020, vetë UEFA kishte kërkuar përjashtimin e skuadrës së Guardiolës nga Champions League për dy vitet në vijim, sërish për “shkelje të rënda” të FPF-së: përjashtimi u shndërrua më pas në 10 milionë gjobë nga CAS.

Hetimi i Premier League filloi pas të ashtuquajturit Der Spiegel Football Leaks, i cili kishte nxjerrë dokumente që vërtetonin një sërë parregullsish të kryera nga City. Kompania u mbrojt duke pretenduar se këto dokumente ishin “vjedhur” dhe “publikuar jashtë kontekstit” për të sabotuar reputacionin e klubit.